Psychotherapie heeft als doel mensen bij te staan, in een in overleg met de psychotherapeut vastgesteld veranderingsproces, dat leidt tot het opheffen, verminderen van en/of beter leren omgaan met psychische problemen, conflicten, stoornissen en/of klachten.
Ik hanteer drie "soorten" behandelingen, al naar gelang de klacht:
a. kortdurende klachtgerichte hulpverlening (5 à 10 gesprekken)
b. voor langer aanwezige klachten en/of problematiek (relatie/werkproblemen) zijn vaak meer gesprekken nodig (10 à 25 gesprekken)
c. tweedelijns hulpverlening, voor behandeling van o.a.persoonlijkheidsstoornissen en reeds zeer lang aanwezige problematiek (meer dan 30 gesprekken, soms jarenlange begeleiding)
Vooral de combinatie van korte en langdurige behandelingen bevalt mij zeer.
Ik hanteer 3 intakegesprekken. Tijdens het eerste intakegesprek krijgt iedereen een serie vragenlijsten mee. In het derde intakegesprek worden de uitkomsten hiervan besproken en ook of een eventuele doorverwijzing gewenst is.
De eerste jaren heb ik veel kinderen behandeld (mijn bijvak was kinderpsychiatrie). Naarmate ik ouder werd, werden mijn cliënten dat ook. Waren zij eerst tussen de 5 en 65 jaar, nu ligt hun leeftijd meestal tussen de 25 en 85 jaar en daarmee verandert de problematiek die aan de orde komt.
Het komt regelmatig voor dat cliënten na jaren terugkomen met een ander probleem. De behandeling kan dan relatief sneller, omdat ik al over informatie over hen beschik. Ik vind het boeiend om dan te horen hoe het ze in de tussenliggende jaren is vergaan.